expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Σαν σημερα..

330 Η Κωνσταντινούπολη καθίσταται πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

852 Γεννιέται ο μετέπειτα Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νικόλαος Α' ο Μυστικός. Υπήρξε φίλος του αυτοκράτορα Λέοντα Στ΄ του Σοφού. Ομως αρνήθηκε να αναγνωρίσει τέταρτο γάμο, με την ερωμένη του Ζωή Καρβονωφίνα. Τον αφόρισε και παραιτήθηκε. Επανήλθε στον πατριαρχικό θρόνο, όταν συμφιλιώθηκε μαζί του.

Εξεγερμένοι Ινδοί το 1857
Εξεγερμένοι Ινδοί το 1857
1720 Γεννιέται ο Γερμανός βαρόνος Μινχάουζεν, γνωστός για τις περιπέτειές του και τα τερατώδη ψέματα.
1771 Η Λασκαρίνα Πινότζη, γνωστή ως Μπουμπουλίνα, γεννιέται στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης. Εκεί είχε ταξιδέψει από την Υδρα η εγκυμονούσα μητέρα της, για να συναντήσει τον φυλακισμένο σύζυγό της, τον πλοίαρχο Σταυριανό Πινότση. Το όνομα Μπουμπουλίνα το πήρε από τον δεύτερο άντρα της, Δημήτριο Μπούμπουλη.
1857 Ινδική Ανταρσία. Εξεγείρονται Ινδοί οπλίτες του βρετανικού στρατού, όταν αρνούνται να χρησιμοποιήσουν φυσίγγια γρασαρισμένα με χοιρινό λίπος, μίασμα για ινδουιστές και μουσουλμάνους. Η βρετανική καταστολή είναι ανελέητη.
1926 Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει την κοντή φούστα. Το στρίφωμα πρέπει να απέχει 30 εκατοστά από το έδαφος.
1949 Οι Σοβιετικοί τερματίζουν τον αποκλεισμό του Δυτικού Βερολίνου ύστερα από 11 μήνες.
1958 Η ΕΔΑ αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, συγκεντρώνοντας το 24,42% των ψήφων. Πρώτη είναι η ΕΡΕ (41,16%), που σχηματίζει κυβέρνηση. Οι Φιλελεύθεροι μένουν στο 20,67%.
1960 Το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι διατίθεται στην αγορά.
1964 Στον τουρκικό τομέα της Αμμοχώστου σκοτώνονται τρεις Ελλαδίτες στρατιωτικοί και ένας Ελληνοκύπριος. Ακολουθούν αντίποινα. Αθήνα και Αγκυρα φτάνουν στα πρόθυρα πολέμου.
2003 Στο γήπεδο της Ριζούπολης ο Ολυμπιακός νικά τον Παναθηναϊκό με 3-0 και κατακτά το έβδομο στη σειρά πρωτάθλημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου